Miten listaamattomista osakkeista tehdään kaupat? – Kaupantekoprosessi

02.01.2023

Hyvää uutta vuotta 2023!

Tarjouspyyntöjä listaamattomista osakkeista jättäneiltä asiakkailta tulee usein kyselyitä, miten kaupantekoprosessi etenee. Vaikka prosessi on lähtökohtaisesti hyvin yksinkertainen, ymmärrän kyselyt, koska moni saattaa hyvinkin olla tekemässä kauppoja ensimmäistä kertaa. Käydään vuoden ensimmäisessä kirjoituksessa, miten listaamattomien osakkeiden kaupantekoprosessi etenee Ostaja-Investin kanssa.   

1. Varmistus, että osakkeilla/osuuksilla voi käydä ketterästi kauppaa

Jo ennen varsinaista tarjoustamme, varmistamme ettei tarjottujen osakkeiden/osuuksien kaupankäynnille ole olemassa rajoituksia tai erityisehtoja. Näitä saattavat olla lunastuslauseke, suostumuslauseke, yrityksen hallituksen vaatimat luvat tai muut kohdeyrityksen osakassopimuksessa kaupankäyntiä rajoittavat tekijät.
Tiedot mahdollisista rajoituksista tai ehdoista saa selvitettyä hankkimalla yrityksen yhtiöjärjestys tai olemassa yhteydessä suoraa kohdeyritykseen, mikäli rajoitukset ovat osakassopimuksen alaisia.

2. Kauppakirjan muodostaminen, hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Mikäli hintatarjouksemme osakkeista hyväksytään, on ensimmäisenä vuorossa kauppakirjan muodostaminen, hyväksyminen ja allekirjoittaminen. Tarvitsemme osakkeiden myyjältä kauppakirjan laadintaa varten nimen, henkilötunnuksen/y-tunnuksen, osoitteen, pankkitilinumeron ja arvo-osuustilinumeron (mikäli osakkeet ovat säilytyksessä arvo-osuustilillä).

Lisätietoa kauppakirjan muodostamisesta ja esimerkki kauppakirjamalli löytyy edellisestä kirjoituksesta https://www.ostammeosakkeita.fi/l/miten-listaamattomien-osakkeiden-kauppakirja-laaditaan-kauppakirjamalli/

Kun kauppakirja on muodostettu, lähetämme sen osakkeiden myyjälle hyväksyttäväksi ja allekirjoitettavaksi. Useimmiten tähän käytetään sähköistä allekirjoituspalvelua, mutta jossain tapauksissa allekirjoitukset joudutaan hoitamaan perinteisellä tavalla postittamalla kauppakirjat. 

3. Osakkeiden siirto myyjältä ostajalle

Kun kauppakirja on allekirjoitettu, on seuraavana vuorossa osakkeiden siirto myyjältä ostajalle. Mikäli osakkeista ei ole olemassa fyysisiä osakekirjoja, vaikuttaa osakkeiden siirtoon olennaisesti se, ovatko osakkeet säilytyksessä arvo-osuustilillä.  

Arvo-osuustileillä olevien osakkeiden siirrosta vastaa pankki. Toimitamme osakkeita säilyttävälle pankille kauppakirjan, joka yleensä riittää osakkeiden siirtoon. Pankeilla saattaa olla kuitenkin erilaisia käytäntöjä ja osa vaatii myyjältä osakkeiden siirtohakemuksen allekirjoittamista, osapuolten henkilöllisyystodistuksia tai kaupparekisteriotteita, mikäli kaupan osapuolena on yrityksiä. Kuolinpesän ollessa myyjänä osakekaupassa, pankki haluaa nähdä kopion perunkirjasta ja mahdolliset valtakirjat osakkeiden myyntiluvasta.

Suurin osa listaamattomista osakkeista ei ole säilytyksessä arvo-osuustileillä, vaan kohdeyritykset hallinnoivat itse osakasluetteloa yrityksen omistajista ja osakekauppojen yhteydessä muutokset tehdään suoraa sinne. Näissä tapauksissa osakkeiden siirron hoidamme suoraa kohdeyrityksen kanssa. Heille riittää tyypillisesti osakasluettelon päivittämiseen kauppakirja ja kuitti varainsiirtoveron maksusta. 

4. Osakekaupan ja varainsiirtoveron maksusuoritus. Kiitämme onnistuneista osakekaupoista.

Kun olemme saaneet osakkeita säilyttävältä pankilta tai kohdeyhtiöltä vahvistuksen osakkeiden siirtoprosessin käynnistymisestä, suoritamme osakemaksun ja varainsiirtoveron maksun sekä kiitämme myyjää onnistuneista osakekaupoista. 

Onnistuneita kauppoja listaamattomien osakkeiden osalta vuodelle 2022!

Etsitkö listaamattomille osakkeille ostajaa? - Pyydä meiltä tarjous!