Milloin listaamattomat osakkeet kannattaa myydä?

18.04.2021

Kuten ensimmäisessä blogitekstissä kirjoitin, listaamattomien osakkeiden ostaminen on usein huomattavasti myymistä helpompaa. Ostomahdollisuuksia kyllä tulee, mutta myyntimahdollisuudet hyvilläkin listaamattomilla osakkeilla voivat olla pitkäänkin kiven alla. Yksityisten piensijoittajien näkökulmasta tämä voi toki olla hyväkin asia, koska hyvien yritysten omistaminen on lähtökohtaisesti kannattavampaa kuin omistamatta oleminen. 

Yritysten ja omistajan omaan tilanteeseen tulee luonnollisesti muutoksia. Alla muutama tilanne, joissa osakkeiden myyminen voi olla ajankohtaista tai taloudellisesti järkevää. 


Ostaja on löytynyt! - koska listaamattomat osakkeet kannattaa myydä?


Yhtiön luonne on muuttunut, eikä vastaa enää omistajan odotuksia

Tilanne, jossa omistettavan yhtiön liiketoimintaan vaikuttavissa asioissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia ja nykytilanne ei vastaa enää niitä odotuksia, joita omistajalla alun perin oli. Esimerkiksi liiketoimintamallin tai strategian täyskäännös voi muuttaa omistajan motiiveja omistaa yhtiötä ja olla järkevä syy luopua osakkeista. 

Osakkeista on saatavissa "liian" hyvä hinta

Jos nykyinen omistaja arvioi, että potentiaalinen ostaja olisi valmis maksamaan osakkeista enemmän kuin niiden "oikean" arvon, on taloudellisesti järkevä ajankohta myydä osakkeita.

Liian iso osa varallisuudesta yhdessä yrityksessä 

Mikäli omistettavan yrityksen osakkeiden arvo on noussut omaan varallisuuteen nähden kohtuuttoman suureksi, voi riskinhallinnan näkökulmasta osakkeiden myyminen olla erittäin järkevää. Menestyvien yritysten perustajat ja alkuvaiheen sijoittajat voivat päätyä hyvinkin usein tähän tilanteeseen.

Parempi sijoituskohde tiedossa 

Jos nykyinen omistaja arvioi, että jonkin toisen yrityksen omistaminen tarjoaa selvästi houkuttelevan tuotto-riskisuhteen nykyiseen verrattuna, on osakkeiden myyminen paremman sijoituskohteen takia lähtökohtaisesti aina järkevää. 

Rahan tarve sijoitusten ulkopuolella

Mikäli arkielämässä tulee tilanne, että edessä on suurempi hankinta (esimerkiksi oma asunto tai loma-asunto), voi se tehdä osakkeiden myynnistä ajankohtaista. Arkinen elämänlaatua parantava hankinta on aina perusteltu syy osakkeiden myymiselle.


Etsitkö listaamattomille osakkeille ostajaa? - Pyydä tarjous!