Mikä on halvin ja mikä kallein pankki listaamattomille osakkeille? – Katso hintavertailu

16.01.2023

Mukavaa Helmikuun alkua blogin lukijoille! 

Hyppäsin kirjoittamaan suoraa parin tunnin lumitöiden päälle, lunta tuntuu tälle talvelle riittävän. 

Olen parin viime viikon aikana tehnyt taustatyötä tätä julkaisua varten ja tavoitteena onkin, että tämä auttaisi hahmottamaan, mitä kuluja arvo-osuuksina säilytyksissä olevat listaamattomat osakkeet voivat sijoittajalle aiheuttaa, sekä helpottamaan hintavertailua eri pankkitoimijoiden välillä. 

Vaikka vain murto-osa suomalaisista yrityksistä on muuttanut osakkeensa pankkien säilytyksissä oleviksi arvo-osuuksiksi, niin Euroclear Finlandin (8.3.2021) päivitetyn yhtiölistauksen mukaan arvo-osuusjärjestelmässä liikkeeseenlasketuista yhtiöistä löytyy kuitenkin jo reilu sata listaamatonta yritystä. Mukana listassa on muutamia yrityksiä, joilla on erittäin laajoja omistajakuntia, eli yhä useammalta suomalaiselta arvo-osuustililtä löytyy listaamattomia osakkeita. 

Mitä kuluja listaamattomien osakkeiden osalta pankkini voi laskuttaa ja kuinka paljon?

Listaamattomien osakkeiden osalta mahdolliset kulut syntyvät:

1. Osakkeiden säilyttämisestä arvo-osuustilillä
2. Osakkeiden siirroista arvo-osuustilille
3. Osakkeiden siirroista pois arvo-osuustililtä

Hintavertailutaulukkoon on kasattu tietoja kotimaisten arvo-osuuksina olevien listaamattomien osakkeiden säilytyshinnoista eri pankeissa. Hinnoitteluiden rakenteissa voi olla vaihtelua (esimerkiksi säilytyshinnan noustessa, mitä useamman yhtiön osakkeita arvo-osuustilillä on), joka voi hankaloittaa vertailua. Sijoittajan kannattaakin tarkastella hintavertailua omien tarpeitensa näkökulmasta. 

Olematon tai vähäinen määrä kaupankäyntiä = säilytyksen hinta merkityksillisin

Reilumpi määrä kaupankäyntiä = siirtohintojen merkitys kasvaa

Hintavertailutaulukko (kotimaiset arvo-osuuksina olevat listaamattomat osakkeet) (5.2.2022)

Hinnoissa ei ole huomioitu mahdollisia kanta-asiakas -tai bonusalennuksia. Lähteenä hinnastolle on käytetty pankkien virallisia arvopaperipalveluiden hinnastoja ja kommunikointia pankkien asiakaspalvelun kanssa.


Etsitkö listaamattomille osakkeille ostajaa? - Pyydä tarjous!